Over Venwoude - Landgoed

Landgoed

Het landgoed Venwoude, zestien hectare groot, ligt in een bosrijk stiltegebied waar de luidruchtige mens is teruggetreden. De diepe rust die uitgaat van de omringende natuur met haar monumentale loof- en naaldbomen is voelbaar op het hele terrein. Dit maakt Venwoude bij uitstek geschikt voor groei- en bewustwordingsprocessen.Centraal op het terrein staan de villa, het piramidegebouw en de diverse groepsruimtes (zie virtuele rondleiding ). Aan de rand van de zonnewei liggen een zweethutplek, een sauna en een warmwaterbadje. Een stiltetuin, een ondergrondse meditatieplek en een loopspiraal nodigen uit tot verdere verdieping in contact met de natuur. Verderop in het bos is er een kinderplek.

De keuken van Venwoude is biologisch en overwegend vegetarisch. We kiezen voor biologische producten uit eigen streek omdat die worden geteeld met respect voor mens en dier, bodem en milieu, en omdat ze gezonder zijn en meer smaak hebben.

De verse boeketten binnen en de vele bloemen in potten en borders rond de villa komen veelal uit de eigen bloemenkwekerij.Hart van het landgoed is het ven, waaraan de naam Venwoude is ontleend. Door zorgvuldig beheer heeft zich hier een unieke biotoop kunnen ontwikkelen met vijf soorten amfibieën, drie soorten reptielen en wel twintig soorten libellen. Niet iedereen zal onderscheid kunnen maken tussen de zeven verschillende soorten roofvogels die je op het landgoed kunt tegenkomen, maar een ontmoeting met een ree, vos of zelfs das zal niemand snel vergeten.

Een terugblik op Venwoude-door-de-eeuwen-heen neemt je mee langs prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ridderhofsteden en 19e eeuwe maatregelen tegen verwoestijning.


© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top