Trainingen - Venwoude Excellent - Level 1 - De Opening nr 150

Level 1 - De Opening - nr 150

Emotioneel Lichaamswerk, onverminderd krachtig!


Een eerbiedwaardige geschiedenis

In de jaren 80 ontwikkelden Ted Wilson en Geert van Coillie de methode Emotioneel Lichaamswerk. Een geïntegreerde benadering van een aantal Neo-Reichiaanse lichaamsgerichte methodes zoals ondermeer Bio-energetica en Ademwerk.

Nadat Centrum Venwoude in 1989 werd opgericht was Emotioneel Lichaamswerk de methode waarmee mensen ondersteund werden om zich vrij te maken van beperkende conditioneringen die zich in Body, Mind en Spirit hadden vastgezet. In die tijd lag de nadruk op "bevrijding van". En daarvoor was en is deze methode nog steeds cruciaal in onze trainingen. Er werden een 60-tal trainers opgeleid aan de Opleiding voor Trainer Emotioneel Lichaamswerk. Zij gaven in Nederland en Noord Belgie jaren achtereen 3 x per jaar Avondcursussen Emotioneel Lichaamswerk van 10 avonden. De meer intensievere en langer durende trainingen werden door veel mensen gedaan op Centrum Venwoude.

In de jaren 90 kwamen we bedrogen uit over de opvatting, dat "bevrijding van" vanzelf betekende dat er een mooi mens onder de beperkende conditionering vandaan kwam. Bevrijding van de onderdrukte levensenergie bracht niet alleen maar mooie dingen in de mens omhoog, ook woede en agressie kwamen vrij.

De trainers en opleiders kwamen voor de opgave te staan, om vast te stellen hoe nu om te gaan met de vrije levensenergie. Vanaf dat moment werd Emotioneel Lichaamswerk de methode om de levensenergie vrij te maken voor de hogere verlangens van mensen op verschillende terreinen van hun leven. En naast lichaamswerk werden daartoe andere methodes toegevoegd.

Aan de trainingen werden de volgende elementen toegevoegd:
- Emotiewerk - Relatie-werk - Een coachingsmethode - Een proces om te leren sturen op innerlijke waardes en persoonlijke visie.

Om het inzetten van de hogere geestelijke vermogens niet ten koste te laten gaan van de vrije levensenergie bleef de Methode Emotioneel Lichaamswerk cruciaal.

De doelstelling van de trainingen is echter veranderd. Was lichamelijke bevrijding van beperkingen door Emotioneel Lichaamswerk eerst zowel de methode als het doel, nu is er een curriculum gekomen om mensen zichzelf naar een hogere kwaliteit van leven te leren sturen.

Voor het ontwerpen en uittesten van het nieuwe trainingscurriculum was een nieuwe generatie vereist. In 1994 werd door Ted Wilson aan Pauline Botden, Marijke Heetveld en Mauk Pieper gevraagd of zij de methode wilden overnemen en verder ontwikkelen. Dat gebeurde de eerste jaren onder supervisie van Ted Wilson en Geert van Coillie.

Het eindresultaat is het huidige curriculum:
Opening, Fundament, Centaur en Opleiding Integraal Leiderschap.

Pauline Botden, Marijke Heetveld en Mauk Pieper dragen de erfenis verder!

Deelnemers over


Vanochtend ben ik gewoon weer naar mijn werk gegaan. Daar had ik al een paar mensen verteld dat ik een weekend uit mijn comfortzone zou gaan. Met hen en met mijn baas heb ik mijn ervaringen gedeeld. Ik was er zo vol van en zo in mijn zijn, dat dat gewoon heel natuurlijk ging. Ze vroegen of het was meegevallen. En ik zei "nee, het was geweldig!"
Het voelt alsof er een knop om is. En ik weet dat ik verder wil op dit pad.

Raymond

Ik kijk terug op een prachtige driedaagse. Ik kom meer bij mijn diepste verlangen: in contact met wat voor mij belangrijk is. Mijn hart mag spreken. Zo simpel, het leven gaat door, alleen mijn kijk is veranderd. Ik heb mooie gesprekken met mijn zoon van 16. Dat wat hij zegt, is heftig. Normaal voelt het als een aanval en gaat het met mij aan de haal. Nu kan ik luisteren, in verbinding en tegelijk bij mijn eigen waarden blijven.
Wilma

Vanochtend, ondanks allerlei weerstand, vroeger opgestaan om de oefeningen te doen, het voelt heel goed. Ik had een afspraak bij de dokter om te overleggen over wel of niet iets van anti-depressiva te gaan gebruiken. Maar daar was ik al helemaal uit, niet nodig, ik ben sterk genoeg om het leven zonder die zooi aan te kunnen, YES!
Gerke

Het contact met de kinderen voelt heel goed en in het moment, aandachtig en vrolijk. Ik kreeg zojuist ineens zelfs een belangrijke ontboezeming van de zesjarige. Doordat ik meer aanwezig ben voelt hij zich misschien meer uitgenodigd om dingen te vertellen. Ik merkte vandaag ook dat ik directer reageerde op mensen. Ik kreeg zelfs van een collega te horen dat ik kort door de bocht was. Het voelt alsof er een oude laag is losgeweekt en dat er iets is verschoven zonder dat ik weet welke kant het op gaat. Een soort bambi op het ijs eigenlijk. Het gevoel dat ik daarin niet alleen sta maar dat jullie geweldige mensen die veranderingen ook meemaken sterkt enorm! Bedankt voor dit indrukwekkende, fantastische, heftige, confronterende, leuke, bizarre, moeilijke en wonderlijke weekend!

Chris

Marijke Heetveld

Wat een mooi moment om bij zo'n gelegenheid van de honderdvijftigste Opening stil te staan bij de ontwikkeling die plaats had. En dan te zien/ervaren dat die ontwikkeling ook in mij plaats heeft gehad en dat bewuste ontwikkeling doorgaat. Dankzij de trainingen, dankzij bewuste ontwikkeling tref ik mijzelf op een punt aan dat de trainer in mij meer en meer verschuift naar de facilitator.

Wat een feest om zoveel mensen te mogen ontmoeten en met hen te onderzoeken en te oefenen om steeds meer te doorzien hoe dat werkt met "het beestje mens" en het bestaan.

Dank aan alle cursisten die de moed tonen om voorbij het gebruikelijke, voorbij het alledaagse, voorbij de opvoeding, voorbij de cultuur te gaan. Dank dat zij de nieuwsgierigheid openen om het leven zijn gang te laten gaan en alles wat het leven biedt te ontvangen en er bij te blijven, om van daaruit een volgende stap te zetten. Steeds meer mensen leven op die manier die unieke expressie die ze zijn en zijn daarmee een bijdrage voor zichzelf, hun omgeving en de wereld.
Dank Ted, dank Geert, dank trainers, dank Pauline, dank Mauk.


Mauk Pieper

Ik heb grote dankbaarheid naar alle mensen die de Opening en de andere trainingen hebben gedaan. Het vergt moed om werkelijk je transformatie ter hand te nemen en trainingen te gaan doen die daar zo krachtig in ondersteunen.
Ik bewaar warme herinneringen de momenten waarop mensen open breken en kwetsbaar worden en innerlijk veranderen.

De Opening is een aantal malen vernieuwd nadat ze de waardige opvolger van Emotioneel Lichaamswerk I en II werd. Pauline was daarin altijd mijn maatje om de Opening weer helemaal nieuw en fris te maken. De laatste keer hebben we dat samen gedaan door er vanuit een Integrale benadering naar te kijken. Dit nadat Venwoude zelf ook een "Integral Practice Community" was geworden.

Venwoude is sterk in ontwikkeling en ik ben dankbaar voor de wijze waarop Marijke dat spelenderwijs weet te integreren in de Opening en het Fundament. Daardoor kunnen deze trainingen zich verder ontwikkelen in samenhang met de andere programma's.

Opening, Fundament, Centaur en Opleiding Integraal Leiderschap zijn in mij één en dat is te danken aan de grote en voortdurende verbondenheid in de manier waarop wij het erfgoed verder dragen. Dank jullie wel!


Pauline Botden

Opening 150..... tot hoeveel "openingen" bij deelnemers zouden ze hebben geleid? Tot en met de dag van vandaag ben ik dankbaar voor de vrijgekomen kwaliteit door het Emotioneel Lichaams werk in mijn leven. Het doorgeven van de mogelijkheid je diepgaand te ontwikkelen is een voorrecht. En dat doen Marijke, Mauk en ik, en de zovele trainers sindsdien, naar hartelust.

Ik voel een diep respect en dankbaarheid voor allen die ons voor zijn gegaan. En een groot respect voor de inzet en de moed van een ieder die ook, met deze trainingen, zijn/haar pad is gaan lopen.

"Ontwikkeling is niet voor slapjanussen" sprak een van onze teachers en daar ben ik het helemaal mee eens! Daarom is het zo belangrijk dat we het niet alleen hoeven doen. Jij niet, ik niet. We doen het wel zelf, maar niet alleen.

Dank jullie allemaal voor het samen mogen lopen van ons harte-pad.


© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top