Assisteren op de Nieuwbouw

Een doel voor ogen

Ik heb altijd een plaatje voor me gehad om de nieuwbouw zelf te gaan bouwen in plaats van via een hoofdaannemer. Samen te bouwen aan Venwoude, de nieuwbouw en onszelf. Vrijwilligers in contact met professionals een gebouw neerzetten wat van ons allemaal is, en waar ieder op welke manier dan ook een bijdrage aan kan geven.

Dat is waar het mij om gaat en wat in het doel van de nieuwbouw is omschreven:

Ons doel is het realiseren van een hoog kwalitatief, energiezuinig en gebruiksvriendelijk gebouw waarbij in elke detail de liefde en sfeer voelbaar is, gebouwd binnen een realistisch budget en tijdschema. De nieuwbouw nodigt mensen uit om dit op een inspirerende wijze met elkaar te doen. Bouwen aan Venwoude, Bouwen aan de nieuwbouw, Bouwen aan jezelf!

 

Een droom die uitkomt

Ik vond ons 1e bouwweekend wel spannend. Hoe zou het gaan, wie zouden er komen, en hoeveel vrijwilligers? Is er voor ieder wat wils? En er was vertrouwen.

Het was een koude zonnige dag zo in november. Ons allereerste bouwweekend met vrijwilligers en de aannemer die ons hielp met de wapening voor de fundering. Het werd een super weekend met een hele grote opkomst en een samenwerking van professionals en vrijwilligers zoals ik me die had voorgesteld.

Vele bouwweekenden volgden met ontmoeten, klussen en gezamenlijke centrale gesprekken tijdens de pauzes, plezier en verbazing van sommige vrijwilligers die dachten dat ze geen bijdrage konden zijn omdat ze niet handig in klussen zouden zijn. Niets was minder waar!

Ik vond het hartverwarmend om ons zo bezig te zien en het raakte me zoals Lisa hierover schreef:

Vroeger zag ik op tv series waarin op het Amerikaanse platteland een gemeenschap in no time met elkaar een boerenschuur in elkaar zette. Die gemeenschapszin en de creërende kracht die daar vanuit gaat, deden mij altijd verlangen naar zo’n ervaring. Dankzij Venwoude komt deze droom nu uit. Ik vind het een mooie manier om als lid van het bouwteam bij te dragen aan de toekomst van Venwoude en de ontwikkeling van vele mensen die verdiepende ervaringen zullen krijgen in deze nieuwe groepsruimte.

Bouwweekenden en -vakantie

Naast de bouwweekenden, hebben we ook de mogelijkheid om op doordeweekse dagen te komen bouwen waar Govind, Jelmer en Eddy al gebruik van maken. Zij hebben aangegeven dat zij elke week een dag of 2 dagen komen geven aan de nieuwbouw. Wow wat was ik geraakt toen zij aangaven dit te willen geven! Naast de professionals Michel, Joost en Aad is het geweldig om die club mensen te zien genieten.

Nog vele bouwweekenden gaan volgen (of doordeweekse dagen als je zin en tijd hebt). Het eerstvolgende bouwweekend is 7 en 8 juli, en ook wil ik een ieder de mogelijkheid bieden om je vakantie op Venwoude door te brengen en te helpen aan de nieuwbouw. Tijdens de bouwvakantie van 31 juli t/m 17 augustus gaan wij door met bouwen en ben je uitgenodigd om er in deze periode ook te zijn. Alle opties zijn mogelijk, of het nu 1 of meerdere dagen zijn, door de week of in het weekend.

Tijdens het laatste bouwweekend hebben Lisa en Arthur aangegeven dat zij, voordat ze de retraite van Shapiro ingaan, een paar dagen eerder komen om te helpen bouwen, super toch?!

Bouwverdiepingsweek

De 2e week van de bouwvakantie wil ik iets speciaals organiseren: een week waar mensen kunnen proeven van Venwoude en de nieuwbouw met een combi van klussen, meditatie, centrale gesprekken/shearing, mantra zingen, disco en wat er mag ontstaan, dit door samen in de ontmoeting de diepte in te gaan. Ook dat is bouwen aan jezelf!

Zin om mee te doen en te ervaren hoe het is om samen te klussen?

Geef je op via nieuwbouw@venwoude.nl

Warme nieuwbouw hug,

Kees

 

Praktische vrijwilligers mogelijkheden:

Bouwweekend 6 en 8 oktober

Bouwweekend 17 en 18 november

Elke werkdag vanaf heden

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw en Venwoude in het algemeen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.