Energie neutraal en Duurzaam

Antwoord op ecologische crisis

Als antwoord op de wereldwijde ecologische en sociale crisis van deze tijd, richt Venwoude zich de laatste jaren steeds meer op de bewustwording van de verbondenheid en eenheid van al het leven op aarde.

Venwoude is een bijdrage aan de transformatie van mens en samenleving, en dat brengen we o.a. tot uitdrukking via ons landgoed, de natuur en alle gebouwen die hier op aanwezig zijn.

Voor de nieuwbouw breng ik dit tot uitdrukking door zoveel mogelijk te kijken naar het toepassen van duurzame en energiezuinige systemen en materialen. Een hele uitdaging en ik ben heel blij dat we dit hebben weten te realiseren.

 

Trias Energetica

Het uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwbouw was om duurzaam bezig te zijn in materiaal keuze, het bouw en installatie ontwerp en in energieverbruik. Een energie neutraal gebouw.

Tevens hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van beschikbare subsidies. Via onze Triodos bank hebben we een groenverklaring ontvangen waardoor we gebruik kunnen maken van een aantrekkelijke rente korting op onze lening. Voorwaarde was dat we voldeden aan een energie neutraal gebouw en dat is precies wat we willen en aan het bouwen zijn.

De groenverklaring bleek vele malen aantrekkelijker te zijn dan losse subsidies aan te vragen van de toegepaste, met name, technische installaties.

Bij de keuze van de installaties en bouwmaterialen. houden we in opzet, vorm en situering rekening met de volgende milieuaspecten

Trias Energetica (dit is een 3 stappen strategie om een energiezuinig gebouw te ontwerpen):

  1. Voorkom onnodig verbruik en verspilling (Dit doen we bv door energiezuinige lampen, douchekranen, super geïsoleerde vloer, gevel en dak, warmte terugwin installatie)
  2. Maak maximaal gebruik van duurzame bronnen (dit doen we door toepassing van een warmtepomp die de aardwarmte/koeling gebruikt, zonnepanelen en zonneboiler)
  3. Gebruik fossiele grondstoffen zo efficiënt mogelijk indien noodzakelijk (dit doen we door geen gas aansluiting toe te passen maar alles zelf op te wekken aan stroom tbv de installaties)

Ontwerp

Middels Jasper, onze architect, en Roy onze installatie adviseur, zijn we begin 2017 begonnen om met dit ontwerp onze wensen uit te werken. Een duurzaam integraal ontworpen gebouw met o.a. dak overstekken t.b.v. warmtewering en minimaal gevel onderhoud, een hoogwaardige gebouwschil en het toepassen van zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Voor de installatie is er gekozen voor de duurzaamste technieken waarbij de bouw en installatie in harmonie zijn met elkaar.

Materiaal toepassing

Bij de keus van duurzame materialen hebben we gekeken naar de gehele levenscyclus (productie, gebruik en sloop) om milieuschade tot een minimum te beperken.

Het begrip ‘circulaire economie’ is de basis van Cradle to Cradle. Dit betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’ en de achterliggende gedachte is dat grondstoffen oneindig kunnen worden hergebruikt. In deze zienswijze bestaat afval niet, maar dient het als grondstof voor een ander product. Alle materialen kunnen na hun eerste toepassing in het ene product nuttig worden ingezet in een ander product. Het afval van het ene product is dus de grondstof voor het andere. Hierbij vindt geen kwaliteitsverlies plaats en worden geen restproducten gestort. De voorwaarde hierbij is dat de grondstoffen gezond en natuurlijk zijn en dat je hierbij gebruik maakt van herbruikbare energie zoals zonne- en windenergie.

Bijvoorbeeld, al het toegepaste hout is voorzien van een FSC-keurmerk en is formaldehyde vrij. Als isolatiemateriaal voor de buitenschil gebruiken we cellulose (een natuurlijk restproduct van (kranten)papier) voor een aangenaam binnenklimaat, te vergelijken met een ademende regenjas. De dakbedekking is gerecycled en het beton is op een duurzame manier geproduceerd. De isolatie voor de binnenwanden is Vlas een restproduct van de linnenindustrie.

De gevel bekleding en kozijnen zijn van onbehandeld larikshout een houtsoort die geen onderhoud vraagt. Ook voor de verdere inrichting en aankleding kiezen we steeds voor hoogwaardige, duurzame materialen.

Installatie toepassing

Het vertrekpunt was een groepsruimte die geen gas aansluiting heeft wat een positieve uitwerking heeft op de CO2 uitstoot. Verder is het gebouw zodanig ingericht dat alle energie die het gebouw nodig heeft aan b.v. stroom, volledig zelf opwekt. Dit doen we met 102 zonnepanelen op de daken van het gebouw

Het gebouw heeft verder energiezuinige installaties en LED verlichting in combinatie met aanwezigheidssensoren. Daarnaast is het gebouw hoogwaardig geïsoleerd d.m.v. de cellulose en triple beglazing en wordt middels een warmtepomp i.c.m. gesloten bodemwisselaars verwarmt en gekoeld middels laag temperatuur verwarming (vloerverwarming en radiatoren). Het boiler water voor warm water wordt in eerste instantie middels de zonnecollectoren verwarmt en het restant word met de energiezuinige warmtepomp verwarmt. De ventilatie is een WTW (warmteterugwinning) installatie. Hierdoor wordt zuinig en op maat geventileerd. De resterende benodigde elektriciteit wordt opgewekt door de PV panelen op de daken.

We hebben hierdoor een super mooi energie neutraal gebouw maar alles begint bij de gebruiker, bij ons. Wij zullen ook duurzaam en bewust om moeten gaan met het gebouw zodat het cirkeltje weer rond is. Als het gebouw gereed is zal er in de tussenruimte middels een scherm te volgen zijn wat het verbruik is van het gebouw en wat er via de zonnepanelen aan stroom wordt opgewekt.

Een warme nieuwbouw groet

Kees

Meebouwen?

Regelmatig organiseren we bouwweekenden zodat je zelf kunt gaan ervaren wat duurzaam bouwen nu eigenlijk is. Je bent helemaal welkom tijdens deze weekenden of op doordeweekse dagen. Lees hier een impressie van assisteren bij de bouw.

Meld je aan via nieuwbouw@venwoude.nl

Eindejaarsbouwweek

Van 27 t/m 30 december organiseren we de ‘Eindejaarsbouwweek’. Vier dagen samen bouwen, samen eten, samen verstillen, en samen het leven vieren. Doe je mee? Kijk hier voor meer informatie.

 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw en Venwoude in het algemeen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.