In het LICHT gezet

Januari 2022:
Een interview met José de Groot van YogaTreat, een nieuwe klant van Venwoude die vanaf januari 2023 een teacher-jaartraining Yin Yoga, anatomie en meridianen gaat geven.


Ha José, wat leuk om je te ontmoeten! En om maar meteen met de deur in huis te vallen; wat houdt de jaartraining Yin Yoga van Yogatreat in?
“Het is uitbreiding van ons aanbod, waarbij de deelnemer een training van 300 uur tijdens een retraite volgt, verdeeld over diverse blokken in een jaar. Het is een Yin Yoga, anatomie en meridianen training. En meer dan dat: een totaalconcept waarbij ook meditatie, pranayama ademhaling, The Work van Byron Katie en Reiki aan bod komen. Een training waarbij het mogelijk is nóg dieper, op ontspannen en speelse manier naar binnen te gaan en te ontdekken wat zich wil ontvouwen. ‘A deep dive into the core of your being’, staat er in onze tekst.”

Voor de mensen die het niet of onvoldoende kennen: wat is Yin Yoga precies?
“Yin Yoga is passiever dan andere vormen van yoga. Meer meditatief, waarbij de poses/asana’s je helpen te ontdekken wat ze met jou doen en om je te ondersteunen bij transformatie en heling. Bij Yin Yoga ligt de focus op voelen en naar binnen gaan. Waarbij je je aandacht en adem inzet om je je bewust(er) te worden, om je lichaam (fascia en bindweefsel) en geest te ondersteunen én je Qi (levensenergie) te laten stromen. Waarbij je je eigen lichaam volgt in plaats van de ‘juiste houding’. De verstilling en het stilstaan bij wat er in jou gebeurt is leidend. Een manier die je helpt om je te verbinden met je hart, mind en ziel.”

Jullie geven al teachertraingen, en waarom nu een uitgebreidere versie bij Venwoude?
“We hadden behoefte aan verdieping voor de deelnemer. In andere trainingssettings gaan deelnemers ’s avonds naar huis en in de pauzes de stad in. Bij Venwoude is de training in retraitevorm. Daardoor kun je tijdens de trainingsdagen helemaal onderdompelen in het proces dat zich ontvouwt. Met jezelf en in de groep in een inspirerende omgeving die dit ondersteunt met gezond eten en een prachtige natuur. Daardoor kun je je nóg dieper ontwikkelen.

Deze training in combinatie met een retraite maakt dat deze ontwikkeling zich op alle lagen kan ontvouwen: fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel. Een cadeau aan jezelf, in contact met dat wat er zich in jou afspeelt.”

Voor wie is deze training?
“Het is een teachertraining, gericht op mensen die Yin Yoga lessen willen gaan geven, waarbij de anatomie de ingang is en de theorie op een speelse en herhaalde manier wordt overgebracht. Iedereen leert weer op zijn of haar eigen manier.
Na de training ben je in staat om de Yin Yoga filosofie, anatomie en meridianen theorie op je eigen wijze te vertalen in je beoefening en eventuele lessen. Het energetische bewustzijn dat je in deze training ontwikkelt, helpt je om je nóg dieper contact te maken met wie je werkelijk bent en je van daaruit te verbinden met jouw yoga-leerlingen.

Niet alleen (aankomende) yogadocenten zijn welkom… Ik nodig iedereen uit die zijn of haar (Yin) Yoga beoefening wil verdiepen of zichzelf beter en dieper wil leren kennen.”

Hoe zou jij Venwoude omschrijven? Wat is volgens jou de magie van deze plek?
“Venwoude is een unieke plek in de bossen waar de energie vibreert. Ik voel me daar echt ontvangen. De mensen zijn betrokken en eager om te ondersteunen waar nodig. En wat ik vooral zo leuk vind is dat ze openstaan voor onze ideeën en inbreng. Ik heb goed 1-op-1 contact in plaats van een ‘bedrijfscultuur’ met vaste regels. Dat maakt het ook zo uniek! Ik voel me op Venwoude ondergedompeld, verzorgd op een gezonde manier en omringd door prachtige natuur!”

Ik ben wel benieuwd! Waar vind ik meer informatie vinden over deze jaartraining?
“Op onze website is alles te vinden over Yogatreat, onze trainers en deze jaartraining. Daar vind je ook informatie over de trainers die meewerken dit jaar, zoals Jasmijn Koelink (The Work) en Jordi Ibern (Reiki). De training wordt in principe in het Engels gegeven, tenzij alle deelnemers Nederlands spreken. De lesstof is wel in het Engels. Evenals de lessen van Jordi, de Reiki master.”

Welk cadeau geef jij jezelf?

José de Groot

Yogatreat

Ik ben ook nieuwsgierig naar jou. Kun je me iets vertellen over jouw levensfilosofie? En wie of wat jij eert?
“We zijn allemaal uniek en onderdeel van een groter geheel. Wat mij betreft mogen we ons daar meer bewust van zijn: van onze eigen uniciteit en onze verbinding met elkaar. Alles is met elkaar verbonden. Ook jij en ik. Ik eer dit stukje in mezelf en in de ander.”

Mooi verwoord. Dank je wel…. Een andere vraag; wat zijn je uitdagingen op dit moment?
“Mezelf iedere keer weer opnieuw laten zien, voorbij blokkades en trauma’s. Dit is een continu levensproces.”

Herkenbaar! Kun je ook wat meer vertellen over jouw achtergrond? Welke talenten neem jij mee?
“Ik begon met dansen, ook al deed ik dit niet professioneel. Tijdens mijn verblijf in Canada kwam ik in mijn twintiger jaren voor het eerst in contact met yoga. Toch ging ik de school voor journalistiek in Zwolle doen, gevolgd door een opleiding voor sociaal pedagogisch hulpverlener. Toen ik een aantal jaren in Spanje woonde kwam ik opnieuw in aanraking met yoga. Dit heeft uiteindelijk geleid tot lesgeven in yoga en het opzetten van mijn eigen bedrijf.”

En nog een laatste vraag: zijn er contra-indicaties voor het volgen van Yin Yoga?
“Bij de training details staat informatie over de ‘voorwaarden’ om mee te kunnen doen aan deze jaartraining. Als er vragen zijn of je mee kunt doen vanwege bijvoorbeeld fysieke beperkingen, kun je altijd contact met ons opnemen . De beoefening en training is er juist op gericht om hiermee om te (leren) gaan.”

Dank je wel voor dit leuke gesprek! We wensen jullie een mooie retraite jaartraining toe!

Interview door Annemieke van Leeuwen