Landgoed

Landgoed Venwoude, 16 hectare groot, ligt in een bosrijk stiltegebied waar de luidruchtige mens is teruggetreden. De diepe rust die uitgaat van de omringende natuur met haar stille ven en monumentale loof- en naaldbomen is voelbaar op het hele terrein. Dit maakt Venwoude bij uitstek geschikt voor processen van persoonlijke groei en spirituele bewustwording.

Centraal op het landgoed staan de witte Villa (met keuken en eetzaal) en de glazen Piramide (met ontvangstruimte en bar, boven een meditatieruimte en beneden een danskelder). Verspreid over het terrein vind je diverse groepsruimtes en overnachtingsaccommodatie. Aan de rand van de Zonnewei liggen een zweethutplek, een sauna en een warmwaterbadje. Een stiltetuin en een loopspiraal nodigen uit tot verdere verdieping in contact met de natuur. Verderop in het bos is er een kinderplek.

De aandacht voor harmonie en detail straalt je vanuit elk hoekje tegemoet.

Virtuele rondleiding
Voor een korte sfeerimpressie, zie de virtuele rondleiding (video) hieronder.

Accommodatie en groepsruimtes
Voor meer informatie over logiesmogelijkheden en alle groepsruimtes, zie Venwoude Verhuur.

Keuken
Onze keuken is biologisch en overwegend vegetarisch. We kiezen zoveel mogelijk voor producten uit eigen streek die worden geteeld met respect voor mens en dier, bodem en milieu. Die zijn niet alleen gezonder maar hebben ook meer smaak!

Bloemen en planten
De vele borders, gazons, zitjes en bijzondere plekken verzorgen we met veel liefde en aandacht zodat ze het hele jaar rond een lust zijn voor het oog.

Voor de keuken kweken we zelf allerlei soorten verse kruiden. Ook de prachtige boeketten in de Villa en de Piramide komen voor een groot deel uit eigen tuin, net als de vele bloemen in potten en borders rond de Villa.

Het ven en het bos
Het hart van het landgoed is het ven, waaraan de naam Venwoude is ontleend. Door zorgvuldig beheer heeft zich hier een unieke biotoop kunnen ontwikkelen met diverse soorten salamanders, kikkers en padden. Er komen ook ringslangen voor en kenners hebben wel twintig soorten libellen geteld.

Op het landgoed kun je wel zeven verschillende soorten roofvogels spotten. Ook kun je hier reeën en vossen tegenkomen.

Geschiedenis
Wie zich verdiept in geschiedenis van deze omgeving stuit op prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ridderhofsteden en veenafgravingen, en 19e-eeuwe maatregelen tegen verwoestijning.