Nieuwbouw

In 2017 hebben we de uitdaging aangenomen om ervoor te zorgen dat Venwoude ook voor de kinderen van onze kleinkinderen blijft voortbestaan. Daarvoor is de komende jaren een volledige revitalisering van het landgoed noodzakelijk, waaronder de vervanging van de groepsruimten Zonnedauw en Gentiaan.

Samen bouwen aan Venwoude’s toekomst
Na een lange voorbereiding is de bouw van de eerste nieuwe groepsruimte eind 2017 gestart. Met hulp van vele vrijwilligers en donateurs gaan we dit gebouw deels zelf realiseren. Enerzijds is dit voor ons de enige manier om het überhaupt te kunnen bekostigen. Anderzijds waarborgt deze vorm van co-creatie een diepe verankering van het gebouw in ‘het veld van Venwoude’, bestaande uit de community en alle mensen daaromheen die Venwoude een warm hart toedragen. Begin 2019 verwachten we dat de nieuwe groepsruimte in gebruik kan worden genomen.

Donaties
Bijdragen zijn zeer welkom, zowel financiële giften als donaties in natura zoals bouwmateriaal en producten voor inrichting en aankleding. Ook gereedschap is welkom, al dan niet in bruikleen. Hieronder vind je informatie over het geplande gebouw. Hoe je kunt doneren lees je bij Geven en Ontvangen.

Bouwweekenden
Eind 2017 hebben we met een groep enthousiaste vrijwilligers in één weekend de fundering van de eerste nieuwe groepsruimte gelegd. Inmiddels zijn er al meerdere bouwweekenden geweest en zullen er nog vele volgen.
We verheugen ons erop om velen van jullie op onze bouwplaats te zien!

Wil je op de hoogte blijven van volgende bouwweekenden? Stuur dan een mailtje naar Kees.

Ontwerp en materialen

Uitgangspunt voor het ontwerp van de eerste groepsruimte is een duurzaam, eenvoudig en ingetogen gebouw dat zich door vorm en materiaalgebruik als het ware invoegt in het omringende bos. We hebben gekozen voor een tweelaags slaapgedeelte omdat het bestemmingsplan geen uitbreiding van het bebouwde oppervlak toelaat. Voorzieningen en kasten zijn zoveel mogelijk weggewerkt in de houten wanden.

Het hele gebouw krijgt een duurzame energiehuishouding met onder meer PV-(zonne)panelen, een warmtepomp, laagtemperatuurverwarming en lucht- en waterbehandeling met warmteterugwinning en minimale CO2-uitstoot. Verder LED-verlichting, triple beglazing en een hoogwaardig geïsoleerde gevel, vloer en dak.

Afmetingen: zaal 187 m2, tussenruimte 38 m2, entree met garderobe 17 m2, slaapkamers/sanitair/opslag/techniek 159 m2, slaapkamers/sanitair eerste verdieping 159 m2. In totaal zo’n 560 m2.

Materialen
Bij de keus van duurzame materialen kijken we naar de gehele levenscyclus (productie, gebruik en sloop) om milieuschade tot een minimum te beperken.

Als hoofdmateriaal gebruiken we hout met FSC-keurmerk. Als isolatiemateriaal gebruiken we cellulose (versnipperd krantenpapier) voor een aangenaam binnenklimaat, te vergelijken met een ademende regenjas.

De vloer in de tussenruimte is van gevlinderd antraciet beton en voorzien van vloerverwarming. De zaal krijgt een gladde, verende dansvloer met comfortverwarming. De gevel bestaat uit taps toelopende latten van larikshout. Het hoge dak van het slaapgedeelte wordt voorzien van PV-panelen.

Ook voor de verdere inrichting en aankleding kiezen we steeds voor hoogwaardige, duurzame materialen.

Naar boven

Sfeer en licht

De rustige, natuurlijke vorm van het ontwerp en materialen creëren samen een heldere, serene sfeer. De kleuren zijn in hoofdopzet wit, hout en glas.

Het door de bomen gefilterde licht wordt het gebouw binnengehaald door dakramen en lichtstroken onder het zwevende dak. Gerichte vormen van kunstlicht onderstrepen een harmonieuze verschijningsvorm naar buiten toe bij avond.

De tussenruimte tussen zaal en slaapgedeelte heeft transparante wanden en daklichten die veel daglicht binnenlaten. Dit wekt de suggestie dat het landgoed tussen de beide andere volumes doorloopt.

Naar boven

Entree en tussenruimte

In de entree bevinden zich de garderobe voor jassen en schoenen. Van daaruit kom je in de tussenruimte met een kleine pantry voor koffie en thee en 40 open vakken voor tassen, waterflesjes, schrijfmaterialen en dergelijke.

De tussenruimte dient tevens als ontmoetingsplek tijdens pauzes. Met de vloerverwarming, houten wanden en veel binnenvallend buitenlicht krijgt deze ruimte een prettige, uitnodigende sfeer.

Een achterdeur geeft toegang tot een buitenterras.

Naar boven

Zaal

De grote glazen gevel en het oplopende plafond geven een prachtig zicht op de omringende natuur. De stevige houten achterwand met kastruimte creëert een gevoel van gedragen worden. Rondom de rest van de zaal loopt een borstwering die een geborgen gevoel wekt, wat tijdens veel trainingen van belang is. Alleen bij de openslaande deuren zie je de bosgrond tot aan de zaal lopen.

Er komt energiebesparende, reguleerbare LED-verlichting waarmee diverse kleuren en sferen kunnen worden gecreëerd: helder, warm of juist intiem.

De zaal wordt verder voorzien van comfortabele vloerverwarming, wat vooral een pluspunt is voor lichaamswerk zoals yoga, ademwerk, massage en tantra. Ook is het de bedoeling dat de zaal een klimaatplafond krijgt waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. De ruimte is volledig voorzien van een warmteterugwin-ventilatiesysteem voor een optimale energiehuishouding. Deuren en ramen kunnen worden opengezet voor extra ventilatie. De glazen gevel krijgt zonwering in de vorm van screendoek. Samen met de lichtregulatie kan de zaal hiermee half of geheel verduisterd worden.

In het kastelement in de houten achterwand is ruimte voor een hoogwaardige audio- en videoinstallatie, opslag voor 60 poefjes, 40 matrassen en 30 backjacks en lege vakken voor mappen en flesjes water. Ook is er een nis met ruimte voor een steen of beeld.

Tafels, stoelen en het podium worden in de berging in het slaapgedeelte opgeslagen. Er is uitgegaan van 60 stoelen en 15 tafels.

Naar boven

Sanitair en slaapkamers

Sanitair
Er komen in totaal zeven toiletten waarvan vijf beneden en twee op de eerste verdieping. Daarnaast komen er zes 1-persoons douchecabines, waaronder een douche/toilet voor mindervaliden.

De sanitaire ruimtes krijgen vloer- en wandtegels, verwarmde en verlichte spiegels en waterbesparende douches, kranen en toiletten.

Slaapkamers
Het slaapgedeelte omvat in totaal 25 slaapplaatsen, verdeeld over 5 tweepersoonskamers en 15 eenpersoonskamers.

De slaapkamers worden voorzien van vloerverwarming en/of laag-temperatuur radiatoren. De temperatuur kan per kamer geregeld worden.

De slaapkamers krijgen houten bedden met nachtkastjes, tafeltjes en stoelen en kastruimte. Ze worden sfeervol ingericht met vloertapijt, gordijnen, besparende verlichting en wandversiering.

Naar boven