Venwoude in Actie

In ons assisteerprogramma ‘Venwoude in Actie’ help je mee in de dagelijkse zorg voor ons retraitecentrum. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met Venwoude waarin je uit eerste hand onze visie op samenwerken en samenleven ervaart. Daarnaast biedt Venwoude in Actie je een ideale omgeving om de inzichten en ervaringen die je tijdens trainingen of retraites hebt opgedaan, in de praktijk te oefenen en dieper in jezelf te verankeren.

De sfeer, de mensen en het werken met aandacht op Venwoude worden veelal ervaren als een verademing en een inspirerende uitdaging tegelijk. Wij gebruiken ‘werk’ graag als middel tot zelfonderzoek en bewustwording. Als assistent word je steeds door de begeleider(s) uitgenodigd om naar jezelf te kijken bij alles wat je doet. Met welke intentie ga je aan de slag? Hoe verhoud je je tot anderen, tot jezelf, tot je omgeving? De rijke combinatie van aandacht, actie en samenzijn maakt je bewuster van jezelf en hoe jij in het leven staat. Vandaaruit kun je nieuwe wegen ontdekken en uitproberen.

Je kunt meewerken in de keuken, in de huishoudelijke dienst (HD), in de Piramide, bij Onderhoud of bij Bos & Tuin. Je kunt assisteren door het jaar heen en/of tijdens specifieke (stilte)retraites of workshops. Ook worden er met enige regelmaat speciale Themaweekenden georganiseerd.

Kosten: 20 euro per dag of 70 euro per Themaweekend.

Dagritme
Tijdens Venwoude in Actie neem je deel aan het dagritme van Venwoude. Vaste onderdelen hiervan zijn onder andere Werken in Flow en de dagOpening. Door de dag heen is er regelmatig tijd voor evaluatie en zelfreflectie. Daarbij word je ondersteund door individuele gesprekken met de begeleider en door je ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.

“In mijn gebruikelijke modus ervaar ik werk als iets vervelends. Vandaag ontdekte ik hoe ik het met liefde kan doen. Dit geeft me veel inspiratie voor mijn dagelijks leven.”

Assisteren door het jaar heen

Na een eerste kennismaking vinden we met elkaar een passende vorm voor jouw wens om mee te werken op ons retraitecentrum. We bekijken welke leerplek en welke frequentie op dit moment het beste aansluiten op jouw mogelijkheden en behoeften. Voor de een is de ideale frequentie een dag per week of een weekend per maand, voor de ander is het een week achter elkaar, een paar dagdelen per maand of tijdens retraites.

Doorgroeimogelijkheden
De verschillende leerplekken bieden ook mogelijkheden om te groeien in leiderschap en verantwoordelijkheid, van medewerker naar teammanager of afdelingshoofd. Recentelijk hebben assistenten specifieke projecten gestart waarbij ze de kans krijgen om leiding te geven, meer verantwoordelijkheid te nemen en te oefenen met samenwerken en communiceren. Een gedeeld leiderschap door meerdere assistenten behoort ook tot de mogelijkheden. De afdelingshoofden geven hierbij input en supervisie.

“Ik ben niet gewend om te stoppen als mijn lichaam daar behoefte aan heeft. Door hier wel bij stil te staan, heb ik gezien waar mijn neiging om het werk altijd af te krijgen vandaan komt. Er is weer ruimte voor iets nieuws.”

Naar boven

Assisteren tijdens retraites

Assisteren tijdens een retraite is een bijzondere, intensieve ervaring. Naast onze eigen Zomerretraite worden er op Venwoude door het jaar heen ook diverse retraites door internationale spirituele leraren gehouden. Daarbij blijven de deelnemers vaak in stilte. Wij ondersteunen die stilte door in het centrum ook in stilte te werken, wat ook voor onszelf een gelegenheid tot bezinning vormt. Op deze manier in stilte samenzijn en samenwerken geeft alle activiteiten op Venwoude een extra glans die voor iedereen voelbaar is.

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om zelf als deelnemer de retraite te volgen, kun je zo toch de sfeer van nabij meemaken. Soms bestaat er de mogelijkheid om een dagdeel mee te doen. Als assistent geeft het extra voldoening om te weten dat deze bijzondere evenementen mede door jouw bijdrage mogelijk worden gemaakt. We raden je aan om minimaal drie dagen te komen assisteren, zodat je hier het meest uit kunt halen.

Overzicht retraites in 2019

12 – 14 juli: Healing Festival

17 – 21 juli: Zomerretraite Your Lab

27 juli – 2 augustus: Zomerretraite ‘Ik ben de Bron’

11 – 25 augustus: Silent Retreat van Isaac Shapiro

14 – 20 oktober: Mondo Zen Retreat vann Doshin Michael Nelson Roshi

Naar boven

Themaweekenden

De Themaweekenden zijn een mooie manier om kennis te maken met het assisteren op Venwoude of om je ervaring te verdiepen. Elk weekend heeft een specifiek thema zoals: werken in aandacht, zorg voor je lichaam, samenwerken of leiding geven.

De themaweekenden onderscheiden zich van de andere assisteerdagen doordat er een gezamenlijke focus is en meer ruimte voor reflectie en het delen van je ervaringen. Ook is er meer ruimte voor de uitleg van het dagritme en onze specifieke manier van werken.

Opzet
Vrijdagavond om 19:30 uur starten we gezamenlijk op, onder meer door het uitspreken van ieders intentie voor het weekend. Daarna kun je naar de sauna of naar de Piramide om de anderen te ontmoeten. Zaterdag en zondag werk je mee in de keuken of huishouding. Gedurende de dag zijn er momenten van bezinning en aan het eind van de dag sluiten we gezamenlijk af. Aan het eind van het weekend kijken we met je mee wat voor jou een passend vervolg is binnen het assisteren of anderszins op Venwoude. Om 17 uur sluiten we het weekend af.

Kosten: 70 euro

Terugblik Themaweekend 5 – 6 maart

Begin maart hadden we ons eerste weekend rond het thema ‘Werken met aandacht’. Begeleidster Hettie over dit weekend:

“Keer op keer ben ik onder de indruk van de kracht van dit thema. Aandacht is alles! Het was heel verrijkend om hier een heel weekend samen actief mee aan de slag te gaan. Tijdens het meewerken op het centrum stonden we regelmatig stil bij de manier waarop we bezig waren. Iedereen had daarbij een eigen focus, waarmee herkenbare thema’s zichtbaar werden.

Als je met aandacht werkt, valt er zoveel ontdekken… Hoe luister je naar je lichaam? Wanneer geef je je grens aan, en wanneer rek je jezelf een beetje op? Hoe blijf je in contact zonder jezelf te verliezen?

Vervulling ontstaat wanneer ik mijn aandacht richt op hóe ik de dingen doe, in plaats van op het resultaat. Daar kun je niet vaak genoeg bij stilstaan!”

Data themaweekenden 2019

18 – 20 januari

8 – 10 maart

17 – 19 mei

28 – 30 juni

Interesse? Neem contact op met Hettie.

Naar boven