Locatieverhuur - Keuken

Keuken

"Koken is een daad van liefde", zo zegt de spreuk die op Venwoude in de keuken hangt. Een keuken waarin natuurvoeding centraal staat en waarbij met de puurste ingrediënten de lekkerste maaltijden bereid worden.

Hoe lekker en afwisselend vegetarisch eten kan zijn wordt dagelijks getoond door de koks, die bijna allemaal opgeleid zijn in de natuurvoedingskeuken. De maaltijden worden bereid met volwaardige producten en verse groenten uit de streek en van het seizoen.

Het is altijd weer een groot plezier om de verse groenten, die soms nog dezelfde ochtend geoogst zijn, aangeleverd te krijgen. Dat zie je, en dat proef je. Meer dan 90% van onze ingrediënten zijn biologisch. Waarom? Het is gezonder, ze hebben meer smaak, en ze worden geteeld met respect voor mens, dier, bodem en milieu.

Bijna elke maaltijd heeft zijn oorsprong in een bepaald land of werelddeel. Wat maakt dat dagelijks een gevarieerd menu geserveerd wordt, met een grote variatie aan ingrediënten.

De Mediterrane keuken, is warm, rijk en gastvrij. Ze kenmerkt zich door het gebruik van olijfolie, kruiden als oregano, rozemarijn, knoflook en basilicum, en groenten als tomaat, aubergine, courgette en venkel.

De Japanse keuken behoort tot de fijnste en meest evenwichtige keukens ter wereld, waarvan balans, mooie kleuren en subtiele smaken de kenmerken zijn. Uit deze keuken komen producten als bruine rijst, shoyu, mirin, gember, miso, seitan, tempeh, zeewieren, en tofu.

De Indiase keuken is zacht, scherp en veelzijdig. Dit wordt teruggevonden in de grote variatie in linzendahl's, curry's en chutney' s. Ook heerlijke basmatirijst, papadums, cashewnoten en kruiden als koriander, kruidnagel, kerrie en munt hebben een plekje gevonden in onze keuken.

Ook gerechten uit Zuidoost Azië en Zuid-Amerika komen in de menu's voor. En natuurlijk de Hollandse pot wordt niet vergeten, verrassende bereidingen met kolen, aardappelen, gierst, erwten en bonen. Kortom, een grote keuze in producten, waardoor onze afwisseling en mogelijkheden in wat er opgediend wordt oneindig is.

Overwegend vegetarisch

In de keuken van Venwoude is bewust gekozen voor weinig vis en vlees. Simpelweg omdat het af en toe eten van vlees en vis voldoende is om in balans te leven met jezelf en je omgeving. Ook vlees en vis kunnen ondersteunend zijn voor je conditie, maar wel met mate. Daarnaast speelt uiteraard ook het milieuaspect een belangrijke rol om voor een overwegend vegetarische keuken te kiezen.Waarom met het ritme van de seizoenen eten?

De smaak van de groenten in het eigen oogstseizoen is beter en de voldoening die je hebt als je de groenten eet, is opvallend. Eet maar eens een tomaat op een koude en op een warme dag, dan begrijp je het verschil. Bovendien verbruiken groenten die buiten het eigen seizoen worden geteeld meer energie voor hun groei, ook een punt om rekening mee te houden.

Door te eten met het ritme van de seizoenen is ook de variatie in groenten vanzelfsprekend. In de late nazomer en het najaar zullen groenten als pompoen, winterpeen, venkel, rode biet en paddenstoelen regelmatig op het menu staan. In de winter worden groenten als veldsla, knolselderij, pastinaak, kolen, rettich en schorseneren geserveerd. Gaat de temperatuur weer toenemen dan vinden we langzaamaan radijs, raapstelen, spinazie en meiknolletjes. En in de zomer is er een overvloed aan tomaat, courgette, aubergine en komkommer.

Evenwicht & Balans

De keuken van Venwoude zoekt naar evenwicht en balans. Zoals een balans tussen alle gerechten op je bord. Wat op zichzelf weer in balans is met het seizoen en met je activiteiten. Dat betekent dat er bij de samenstelling van de menu's rekening gehouden wordt met de verschillende aspecten:
  • het seizoen: 's zomers lekker verkoelende gerechten, 's winters juist verwarmend,
  • de smaken: een balans tussen de smaken zoet, zuur, zout, scherp en bitter,
  • de kleuren: palet van kleuren op je bord,
  • de verschillende soorten groenten: een bolle groenten als pompoen is heel anders dan een bladgroente als spinazie,
  • de verschillende bereidingswijzen, zoals stomen, roerbakken, stoven, frituren.

Al deze aspecten zijn van invloed op onze gezondheid.
De maaltijden zien er feestelijk uit en sluiten aan bij waar je op een trainingsdag behoefte aan hebt.

Door de dag heen

Drie keer per dag wordt in de eetzaal het buffet opgebouwd, waar iedereen kan kiezen uit een groot assortiment warme en koude gerechten.

Het ontbijt
Het ontbijt biedt voor elk wat wils: eigengemaakte granenpap en muesli, misosoep, cornflakes, verschillende soorten fruit en meerdere soorten brood. Verder kwark en yoghurt, koffie, (kruiden)theeën, sinaasappelsap, en allerlei soorten broodbeleg, van boerenkaas tot notenpasta's.

De lunch
De lunch bestaat uit een dagverse soep en een warm lunchgerecht, zoals bijvoorbeeld gevulde paprika of een bladerdeegflapje met een spinazie-fetavulling. Daarnaast zijn er vier soorten salades. Zomers zijn dit vooral rauwkost salades, 's winters hebben we ook salades van gestoomde groenten. In het buffet zijn er verder altijd geroosterde zaden, kiemen en dressings. Als het nog niet genoeg is hebben we ook nog verschillende soorten brood met een dagelijks variërende huisgemaakte spread.

Het diner
Een dagelijks variërend dagmenu uit de natuurvoedings-keuken. We gebruiken een keur aan groenten, granen, bonen of daarvan afgeleide producten. Lopend langs het buffet word je bord overladen met warme en koude gerechten naar keuze. Een balans tussen smaak en voedingswaarden, kleur en verteerbaarheid, dat uitmondt in een heerlijke maal en een goed gevuld gevoel.

© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top