Programma ‘ManZijn’
de achtergronden...

Het programma ‘ManZijn’ is ontwikkeld speciaal voor mannen die het belangrijk vinden zich verder te ontwikkeling in hun leven, omdat ze weten of tenminste vermoeden dat een diepere potentie en grotere kwaliteit van leven mogelijk is. Het programma biedt een bedding, een bron van inspiratie, broederschap & support om zo je unieke pad te kunnen vinden, je ‘purpose of life’ te ontdekken en om jezelf te (h)erkennen als man op het pad van ontwikkeling die je als mens gaat…

Mannen in deze tijd…

Veel mannen lopen tegenwoordig wat doelloos door hun leven en zijn al tevreden als ze af en toe wat lol hebben met vrienden, wellicht een leuke baan hebben, en misschien ook nog een leuke relatie, en zo hier en daar wat tijd voor zichzelf… Aan de oppervlakte lijkt alles zo wel voor elkaar…huis, baan, relatie…maar toch vragen ze zich wel eens af ‘is dit nu alles?’ en ‘wat heb ik eigenlijk te doen in dit leven?’ of ‘wat wil ik nu eigenlijk zelf?’.

Steeds meer mannen wagen de stap om ‘hulp’ te vragen, door het volgen van een cursus, workshop en/of een coach in de hand te nemen. Soms op aanraden van hun partner, soms op eigen initiatief… vaak gaat over het aanleren van nieuwe vaardigheden, b.v. op het gebied van communicatie of assertiviteit ter verbetering van de werkpositie of t.b.v. de relatie. Een prima ontwikkeling maar het lijkt vaak niet de essentie te raken…

En dan…

Vaak gaan mannen nog meer hun best doen, proberen het geleerde in praktijk te brengen, sommige dingen lukken, andere niet… en ja, vragen ze zich af ‘is dit nu werkelijk mijn pad’? of was dit de zoveelste poging een oplossing te vinden voor iets dat veel dieper zit…

Een man wil wat neerzetten in deze wereld, wil graag herinnerd worden voor wat hij heeft gepresteerd en voor wie hij is geweest. En dat lijkt soms op gespannen voet te staan met het ontwikkelingstraject dat hij gaat. Hij hoort dat het juist niet meer gaat over presteren en nog meer geld verdienen, maar om voelen, empathie, compassie, communicatie… En dus volgt hij nog maar weer een cursus… en ondertussen begint zijn vrouw te klagen over het gebrek aan mannelijkheid dat zij ervaart… waar zijn de 'echte mannen' gebleven? Hij vraagt zich vertwijfeld af wat hij verkeerd doet. Alleen zijn best doen is niet goed genoeg...

Herkenbaar? Tijd om wakker te worden!

Waar is je kracht, je wil om iets te presteren, iets te betekenen in deze wereld?
Hoe kun je alles behouden wat van nut is én daar wat bij leren?
Waar is je levensenergie die een bron van creativiteit en passie is voor jou én je omgeving?
Waar leef je voor?
Wat is jouw unieke gift in dit leven?
Wat wil je geven aan je partner, je werk en de wereld om je heen?

De volgende stap

Het Mannenwerk op Venwoude presenteert je een radicaal nieuw inzicht voor jouw ontwikkeling als man. Zonder iets weg te halen van wat je tot nu toe hebt gedaan en geleerd op jouw pad. Prachtig en belangrijk is dat én er is meer wat vaak niet wordt herkend waardoor mannen het spoor en daarmee hun inspiratie kwijtraken… En waardoor steeds vaker artikelen en discussies in de media verschijnen waarin men afvraagt waar de soort ‘man’ eigenlijk nog goed voor is. Mannen hebben een eigen pad te gaan, in volle samenwerking met vrouwen maar op een manier die dynamiek creëert, die verschillen erkent én gebruikt voor synergie, inspiratie en creativiteit! Waarbij alle zogenaamde mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten enerzijds (h)erkent en gehonoreerd mogen worden én anderzijds ter discussie gesteld worden, telkens afhankelijk van de context waarin ze bezien worden.

Hoe zou het zijn als je als man een visie hebt en helemaal durft te branden voor wat jij belangrijk vindt? Wat zou het kado zijn dat je gaat geven aan je partner, je kinderen en de wereld? Een volwaardige man zijn in dienst van het leven. En een ruimte opdat vrouwelijkheid in al haar volheid en pracht kan stralen...

Media

Regelmatig verschijnen artikelen in diverse media over dit thema. Een kleine selectie:
The Need for Men's Liberation (Warren Farrell & Ken Wilber, Integral Life, feb 2010)
Constructing the New Man (What is Enlightenment issue 41, okt 2008, niet meer online beschikbaar)
De man wil niet stofzuigen, de vrouw wil geen carrière (Volkskrant, sep 2006)
Is There Anything Good about Men? (In NL:) Waar deugen mannen eigenlijk voor? (Roy Baumeister, 2007)
The Ultimate men’s summit (Audio interviews met ruim 90 mannen, 2011)
The End of Men (Hanna Rosin in 'the Atlantic', aug 2010, in 2012 ook als boek verschenen)
Vader moet vader zijn, geen tweede moeder (Volkskrant, mei 2013)
Je schaamt je man te zijn (Volkskrant, mei 2013)
Echte mannen moeten zich blijven bewijzen (NRC, sep 2013)
Vrouwen willen echte man, geen knaap met V-hals (NRC, sep 2013)
Het einde van de man (Groene Amsterdammer, zomer 2014)


Alleen voor mannen?

Ja, het Mannenwerk op Venwoude richt zich exclusief op mannen omdat het in deze tijd nu nodig lijkt te zijn dat mannen zich bewust gaan worden van hun eigen unieke pad, om de inhaalslag te maken naar een leven van opties en mogelijkheden die vrouwen zich vaak al hebben toegeëigend, en niet een leven slechts gebaseerd op verantwoordelijkheden t.b.v. het overleven van de menselijke soort.

Het programma dat we aanbieden onder de titel ‘Man-zijn in deze tijd’ is wat we nu denken dat het meest optimaal voorziet in de juiste support voor mannen die zich herkennen in het hier beschreven pad. Mocht je overigens helemaal niet hierin herkennen en toch iets willen op dit gebied, aarzel dan niet om contact op te nemen om samen te kijken wat voor jou mogelijk is.

Het aanbod

Training (4 daagse intensive)
Avondcursus
Coaching
Avond

Na het volgen van een 4 daagse intensive openen zich nog meer mogelijkheden, zoals het participeren in een doorlopende mannengroep waarin je het geleerde verder kunnen oefenen en integreren.

Dit is het aanbod nu, en kan natuurlijk altijd weer veranderen. We willen namelijk niet stellen dat dit hét pad is voor mannen in deze tijd. De trainers, coaches en alle mannen die hun bijdrage geven aan dit programma zijn allen zelf ook op pad en stellen zichzelf en daarmee het aanbod telkens weer ter discussie. Alleen zo is ons inziens werkelijke groei mogelijk en kunnen we ons programma state-of-the-art houden.


Leon Gras (1967) is ruim 10 jaar verbonden aan Venwoude en stelt zijn leven in het teken van menselijke ontwikkeling. Hij is trainer in het traject Ontmoeten & Relaties samen met Marion van Overveld en trainer/coach van het Mannenwerk op Venwoude. Daar werkt hij samen met diverse senior gasttrainers, waaronder Mauk Pieper. Leon staat bekend als gepassioneerd, zacht, direct & inspirerend.

Als eindverantwoordelijke van het Mannenwerk op Venwoude onderhoudt hij wereldwijd contacten met vele mensen (teachers, schrijvers, wetenschappers, trainers en coaches) die hun bijzondere bijdrage aan het pad van man-zijn in deze tijd geven en open staan voor wederzijdse bevruchting van elkaars werk omdat zij stellen dat niemand dé waarheid bezit en dat we alleen in samenwerking verder kunnen komen op dit pad.

Mensen als Warren Farrell (schrijver en wetenschapper), Roy Baumeister (schrijver en wetenschapper), Marc Gafni (spiritueel teacher, schrijver en oprichter van Center for World Spirituality), James Baye, Miranda Macpherson (spiritueel teacher), Jun Po Roshi (Zen-teacher en oprichter Mondo Zen), David Deida, Prashantam, Diane Hamilton (Zen-teacher en big mind facilitator) en Bill Kauth (oprichter van The ManKind Project), leveren ieder op hun eigen wijze inspiratie & bijdragen aan dit programma.

Kijk voor meer info op www.leongras.nl.

Fijn dat er mannen zijn als Leon, waaraan ik me kan spiegelen waar ik sta in mijn gezin, in mijn werk, wie ik ben als man. Hij spreekt vanuit iets wat ik herken als mijn eigen leven, wat ook mijn diepste verlangen is. Soms vergeet ik dat. Hij herinnert me daaraan. Super blij mee!


Nieuwsbrief 'Man-zijn in deze tijd'

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Leon Gras? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief "Man-zijn in deze tijd"
© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top