Over Venwoude

Missie 
Venwoude heeft een hart voor bewustzijnswerk. Het is een unieke plek voor bezinning, bewustwording, duurzaam leven en verbinding. Een centraal gelegen landgoed van 16 ha in een bosrijk stiltegebied, dat ruimte biedt aan (inter)nationale trainers en teachers, bedrijven en individuen voor retraites, trainingen, evenementen en wonen.

We geloven dat ieder mens in de kern verlangt naar een waardevol leven waarin hij of zij zich kan ontwikkelen tot een heel mens, dat zichzelf kent en zich vrij voelt om zijn of haar potentieel te leven. Volgens ons zijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwording de sleutels voor terugkeer naar onze oorspronkelijke staat waarin de verbinding met onszelf is hersteld. Om van daaruit bewust te leven en te handelen. Venwoude biedt de ruimte voor bezinning, waarbij dagelijkse patronen worden doorbroken en de blik naar binnen wordt gericht. Om te kunnen ‘zijn’.”

Visie 
Venwoude is gegroeid van community naar een ‘tribe’. Een organisatie die samenwerkt met nationale en internationale bedrijven, trainers en teachers in het faciliteren en organiseren van trainingen en retraites. Gesteund door medewerkers, vrijwilligers, bewoners en andere betrokkenen. Waarbij werken vanuit plezier, inspiratie, bewustzijn en duurzaamheid voorop staan. Een plek waar organisatoren terugkomen om hun evenement te organiseren. En waar continu gewerkt wordt aan het optimaliseren van ruimtes en mogelijkheden.

Historie

Centrum Venwoude is in 1988 opgericht en gestart als leefgemeenschap. Venwoude ontwikkelde zich door de jaren heen als een plek voor bewustzijnsontwikkeling door middel van retraites, trainingen en opleidingen. Eerst onder de naam School voor Body & Soul, later als Instituut Emotioneel Lichaamswerk (1999) en Venwoude Levensschool (2015).

De mensen van Venwoude zijn altijd in staat geweest om te kijken naar wat klopt en nodig is en wat goed is voor het landgoed en haar ontwikkeling. Zo is er een prachtig nieuwe trainingszaal ‘de Lariks’ bij gekomen, een state of the art gebouw voor grote groepen incl. overnachtingsmogelijkheden. .

Sinds april 2020 is er een nieuw management en zet Venwoude de ontwikkeling door naar een gerenommeerd retraitecentrum van (inter)nationale allure. Belangrijke speerpunten zijn duurzaamheid, in verbinding met de natuur, ontzorging, verbinding met de praktijk en professionaliseren zonder de bezieling van Venwoude te verliezen.

Naar boven

Landgoed

Landgoed Venwoude is 16ha groot en ligt in een bosrijk stiltegebied in Lage Vuursche. De diepe rust die uitgaat van de natuur met haar stille ven en monumentale loof- en naaldbomen is voelbaar op het hele terrein. Dit maakt Venwoude bij uitstek geschikt voor processen van bezinning, persoonlijke groei en spirituele bewustwording. Een plek waar de rust over je heen daalt zodra je de lange oprijlaan naar de monumentale villa oprijdt.

Het kloppende hart op het landgoed de witte Villa met de receptie voor ontvangst, de keuken en het restaurant. Vanuit de vele ramen in het restaurant kijk je uit over het landgoed en het natuurlijke ven waar de Venwoude haar naam aan heeft te danken.
Vanuit de villa vervolg je de route over het landgoed naar de slaapvertrekken of naar de diverse groepsruimtes, die ieder een eigen karakter hebben.

Een opvallend gebouw op het landgoed is de glazen Piramide –met extra restaurant capaciteit- waar ook yoga, meditaties en mantraworkshops plaatsvinden.

Het landgoed is naast groepsbijeenkomsten ook uitermate geschikte voor festivals en grote events, waarbij het grote grasveld -de Zonneweide- kan worden gebruikt voor het plaatsen van grote tenten. Op verschillende plekken op het landgoed zijn mogelijkheden om te kamperen tijdens een festival.

Venwoude heeft ook de beschikking over een eenvoudige sauna die over de zonneweide uitkijkt. Er zijn plannen om dit in de nabije toekomst uit te breiden met een zwemvijver en dompelbad.

Tot slot zijn er over het hele landgoed ‘geheime’ plekken om te ontdekken. De aandacht voor harmonie en detail is overal zichtbaar. Op het landgoed kun je wel 7 verschillende soorten roofvogels spotten. Ook kun je hier reeën en vossen tegenkomen.

Naar boven

 

Geschiedenis
Wie zich verdiept in geschiedenis van deze omgeving stuit op prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ridderhofsteden, veenafgravingen en 19e-eeuwse maatregelen tegen verwoestijning.

Bloemen en planten
De vele borders, gazons, zitjes en bijzondere plekken verzorgen we met veel liefde en aandacht zodat ze het hele jaar rond een lust zijn voor het oog. Voor de keuken kweken we allerlei soorten kruiden. Ook de prachtige boeketten in de Villa en de Piramide komen voor een groot deel uit eigen tuin, net als de vele bloemen in potten en borders rond de Villa.

Het ven en het bos
Het hart van het landgoed is het ven, waaraan de naam Venwoude is ontleend. Door zorgvuldig beheer heeft zich hier een unieke biotoop kunnen ontwikkelen met diverse soorten salamanders, kikkers en padden. Er komen ook ringslangen voor en kenners hebben wel twintig soorten libellen geteld.

Keuken

Koken is een daad van liefde”, aldus de spreuk die op Venwoude in de keuken hangt. Hoe lekker en afwisselend vegetarisch en plantaardig eten kan zijn, wordt steeds opnieuw bewezen door onze koks die geschoold zijn in de natuurvoedingskeuken. Onze gerechten passen bij de seizoenen en we streven naar een goede en gezonde balans in smaak, verteerbaarheid en voedingswaarde, zodat het voedsel zowel een feestmaal is als de juiste ondersteuning biedt voor je persoonlijke proces.

Biologisch, vegetarisch en het liefst regionaal
We eten zo veel mogelijk verse biologische producten uit de regio die worden geteeld met respect voor mens, dier, bodem en milieu. Soms komen de groenten letterlijk zo van het land – dat zie je en proef je!
Ook kiezen we bewust voor vegetarische c.q. plantaardige gerechten. Simpelweg omdat dat veelal gezonder is, diervriendelijker en minder belastend voor het milieu en het klimaat op onze planeet.

Diëten
90% Van onze maaltijden is veganistisch c.q. plantaardig. Er is altijd voldoende keuze. Als er een gerecht met gluten wordt geserveerd, is een glutenvrij alternatief mogelijk, mits dit vooraf is opgegeven door de deelnemer(s). Producten en gerechten die lactose bevatten worden vaak separaat aangeboden. Er zijn altijd voldoende opties. Wil je echt helemaal lactosevrij, geef dit dan van tevoren op.

Naar boven

Diëten (vervolg)
We kunnen zonder additionele kosten rekening houden met een volledig glutenvrij en/of lactosevrij eetpatroon. Uitsluiting van sporen is in onze keuken echter helaas niet mogelijk.

Is er sprake van een dieet om medische redenen, dan kan er in overeenstemming met de Chef worden gekeken naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de benodigdheden en uitvoering wordt er een toeslag berekend.

Omdat we voor meerdere groepen koken kunnen we niet ieders persoonlijke dieetwensen honoreren. We rekenen op je begrip hiervoor.