Over Venwoude

Missie 
Venwoude heeft een hart voor bewustzijnswerk. Het is een unieke plek voor bezinning, bewustwording, duurzaam leven en verbinding. Een centraal gelegen landgoed van 16 ha in een bosrijk stiltegebied, die ruimte biedt aan (inter)nationale trainers en teachers, bedrijven en individuen voor retraites, trainingen, evenementen en wonen.

We geloven dat ieder mens in de kern verlangt naar een waardevol leven waarin hij of zij zich kan ontwikkelen tot een heel mens, dat zichzelf kent en zich vrij voelt om zijn of haar potentieel te leven. Volgens ons zijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwording de sleutels voor terugkeer naar onze oorspronkelijke staat waarin de verbinding met onszelf is hersteld. Om van daaruit bewust te leven en te handelen. Venwoude biedt de ruimte voor bezinning, waarbij dagelijkse patronen worden doorbroken en de blik naar binnen wordt gericht. Om te kunnen ‘zijn’.”

Visie 
Venwoude is gegroeid van community naar een ‘tribe’. Een organisatie die samenwerkt met nationale en internationale bedrijven, trainers en teachers in het faciliteren en organiseren van trainingen en retraites. Gesteund door medewerkers, vrijwilligers, bewoners en andere betrokkenen. Waarbij werken vanuit plezier, inspiratie, bewustzijn en duurzaamheid voorop staan. Een plek waar organisatoren terugkomen om hun evenement te organiseren. En waar continu gewerkt wordt aan het optimaliseren van ruimtes en mogelijkheden.

Historie

Centrum Venwoude is in 1988 opgericht door wijlen Ted Wilson en gestart als leefgemeenschap. Venwoude ontwikkelde zich door de jaren heen als een plek voor bewustzijnsontwikkeling door middel van retraites, trainingen en opleidingen. Eerst onder de naam School voor Body & Soul, later als Instituut Emotioneel Lichaamswerk (1999) en Venwoude Levensschool (2015).

De mensen van Venwoude zijn altijd in staat geweest om te kijken naar wat klopt en nodig is en wat goed is voor het landgoed en haar ontwikkeling. Zo is er een prachtig nieuwe trainingszaal ‘de Lariks’ bij gekomen, een state of the art gebouw voor grote groepen incl. overnachtingsmogelijkheden. .

Sinds april 2020 is er een nieuw management en zet Venwoude de ontwikkeling door naar een gerenommeerd retraitecentrum van (inter)nationale allure. Belangrijke speerpunten zijn duurzaamheid, in verbinding met de natuur, ontzorging, verbinding met de praktijk en professionaliseren zonder de bezieling van Venwoude te verliezen.

Landgoed

Landgoed Venwoude is 16ha groot en ligt in een bosrijk stiltegebied in Lage Vuursche. De diepe rust die uitgaat van de natuur met haar stille ven en monumentale loof- en naaldbomen is voelbaar op het hele terrein. Dit maakt Venwoude bij uitstek geschikt voor processen van bezinning, persoonlijke groei en spirituele bewustwording. Een plek waar de rust over je heen daalt zodra je de lange oprijlaan naar de monumentale villa oprijdt.

Het kloppende hart op het landgoed de witte Villa met de receptie voor ontvangst, de keuken en het restaurant. Vanuit de vele ramen in het restaurant kijk je uit over het landgoed en het natuurlijke ven waar de Venwoude haar naam aan heeft te danken.
Vanuit de villa vervolg je de route over het landgoed naar de slaapvertrekken of naar de diverse groepsruimtes, die ieder een eigen karakter hebben.

Een opvallend gebouw op het landgoed is de glazen Piramide –met extra restaurant capaciteit- waar ook yoga, meditaties en mantraworkshops plaatsvinden.

Het landgoed is naast groepsbijeenkomsten ook uitermate geschikte voor festivals, huwelijken en grote events, waarbij het grote grasveld -de Zonneweide- kan worden gebruikt voor het plaatsen van grote tenten. Op verschillende plekken op het landgoed zijn mogelijkheden om te kamperen tijdens een festival.

Venwoude heeft ook de beschikking over een simpele sauna die over de zonneweide uitkijkt. Er zijn plannen om dit in de nabije toekomst uit te breiden met een zwemvijver en dompelbad.

Tot slot zijn er over het hele landgoed ‘geheime’ plekken om te ontdekken. De aandacht voor harmonie en detail is overal zichtbaar. Op het landgoed kun je wel 7 verschillende soorten roofvogels spotten. Ook kun je hier reeën en vossen tegenkomen.

Naar boven

 

Geschiedenis
Wie zich verdiept in geschiedenis van deze omgeving stuit op prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ridderhofsteden, veenafgravingen en 19e-eeuwse maatregelen tegen verwoestijning.

Bloemen en planten
De vele borders, gazons, zitjes en bijzondere plekken verzorgen we met veel liefde en aandacht zodat ze het hele jaar rond een lust zijn voor het oog. Voor de keuken kweken we allerlei soorten kruiden. Ook de prachtige boeketten in de Villa en de Piramide komen voor een groot deel uit eigen tuin, net als de vele bloemen in potten en borders rond de Villa.

Het ven en het bos
Het hart van het landgoed is het ven, waaraan de naam Venwoude is ontleend. Door zorgvuldig beheer heeft zich hier een unieke biotoop kunnen ontwikkelen met diverse soorten salamanders, kikkers en padden. Er komen ook ringslangen voor en kenners hebben wel twintig soorten libellen geteld.

Keuken

“Koken is een daad van liefde”, aldus de spreuk die op Venwoude in de keuken hangt. Hoe lekker en afwisselend vegetarisch eten kan zijn, wordt dagelijks bewezen door onze koks die allemaal goed geschoold zijn in de natuurvoedingskeuken.
We eten met de seizoenen mee en streven naar een goede en gezonde balans in smaak, verteerbaarheid en voedingswaarde, zodat het voedsel zowel een feestmaal is als de juiste ondersteuning biedt voor je persoonlijke proces.

Biologisch, vegetarisch en het liefst regionaal
We eten zo veel mogelijk verse biologische producten uit de regio die worden geteeld met respect voor mens, dier, bodem en milieu. Soms komen de groenten letterlijk zo van het land – dat zie je en proef je!
Ook kiezen we bewust voor vegetarisch. Simpelweg omdat dat veelal gezonder is, diervriendelijker en minder belastend voor het milieu en klimaat op onze planeet.

Naar boven

Zie jij mogelijkheden voor jezelf en wil je onderdeel uitmaken van ons team? Je bent altijd welkom op een open sollicitatie te sturen, met je CV en een heldere motivatie. 

Vacatures

Venwoude als werkgever

Het landgoed is een plek die schoonheid, vrede en inspiratie uitstraalt. Zodat de uiterlijke wereld tijdens het verblijf een weerspiegeling en herinnering is van de ware natuur van de mens. We bieden teachers en deelnemers van retraites en trainingen een totaalconcept, waarbij diepgang, comfort en schoonheid samenkomen en elkaar versterken in een totaalbeleving.

Om dit te verzorgen werken we met een team enthousiaste medewerkers, ZZP-ers en vrijwilligers vanuit inspiratie en verbinding, waarbij iedere keer opnieuw de connectie tussen praktische zaken, strategie, visie en spiritualiteit worden opgezocht. 

Op dit moment zijn we op zoek naar:

Collega’s voor het team huishoudelijk dienst (zzp)

Er is altijd ruimte voor vrijwilligers die ons willen helpen het landgoed te onderhouden (zie hieronder meer informatie)! 

Naar boven

Vrijwilligersfuncties

Gasten uit de hele wereld komen naar Venwoude om zich als mens verder te ontwikkelen. Wat is er mooier dan hier een onderdeel van te zijn en zo je eigen gezondheid en groei te voeden! Dat kan door met ons team van vrijwilligers op het landgoed samen de handen uit de mouwen te steken. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt en er is altijd professionele hulp aanwezig.

Door het jaar heen pakken wij allerlei klussen aan, van het onderhouden van paden en borders tot bladruimen, wieden en snoeien. Maar ook het onderhouden of creëren van kunst en het verzorgen van bijzondere plekken als de energiecirkel, de spiraal, vuurplekken en de Shiva-plek. Alles in de frisse lucht, rond de gebouwen of in het bos.

We zoeken vrijwilligers:

  • voor bos en tuin
  • als hoeders van bijzondere plekken op het landgoed
  • en (landschaps)kunstenaars

Wil jij werken in en aan de natuur, op een prachtige plek, met inspirerende mensen en vanuit een integrale visie? Lees dan uitgebreide informatie en neem contact op met Jeanine.

Je bent van harte welkom! Download hier het Aanmeldformulier vrijwilliger bos en tuin Venwoude op basis waarvan wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen plannen. Graag tot gauw!

Hartelijke Groet,

Jeanine Verhagen (jeanine@venwoude.nl)
Beheerder Bos & Tuin

Naar boven