Over Venwoude

‘Wij’ zijn een dynamische groep van zo’n 30 medewerkers die vanuit een geïnspireerde visie nauw met elkaar samenwerken. Deze groep wordt zelf ook weer gesteund door een omringend veld van betrokken mensen. Samen beheren, runnen en dragen we Venwoude. Op een zo veel mogelijk duurzame en holocratische wijze.

Missie: Venwoude inspireert mensen ‘to grow up, wake up and show up’, mede als antwoord op de wereldwijde crisissen van deze tijd. Of in de woorden van onze missie: “Venwoude is een levend laboratorium voor transformatie van mens-zijn, waar toegewijde professionals en interactie met anderen jouw bewuste ontwikkeling en heel-wording op alle fronten faciliteren.”

Venwoude 30 jaar: In 2018 vierden we onze 30e verjaardag. Tot onze vreugde, voldoening en soms ook verwondering wordt Venwoude inmiddels zowel nationaal als internationaal door velen herkend als een inspirerende krachtbron voor de integrale ontwikkeling van mens en samenleving.

Historie

Centrum Venwoude is in 1988 opgericht door wijlen Ted Wilson en een aantal trainers/therapeuten die gebruik maakten van de door hem en Geert van Coilie ontwikkelde methode Emotioneel Lichaamswerk (ELW)®. Onder Teds bezielende leiding vormde zich op landgoed Venwoude een leefgemeenschap waarin nieuwe manieren van samenleven en samenwerken onderzocht en gepraktiseerd werden. Dit alles in het kader van bewustzijnsontwikkeling en om nieuwe impulsen en alternatieven te bieden aan een steeds materialistischer wordende westerse maatschappij.

De leefgemeenschap liet zich daarbij inspireren door een grote verscheidenheid aan methodes en benaderingen evenals door de vele internationale spirituele leraren die Venwoude altijd hebben weten te vinden.

Vanuit het besef dat Centrum Venwoude ondeelbaar is en niemands persoonlijk bezit zou mogen zijn, werd het landgoed al meteen in 1988 ondergebracht in een stichting genaamd S.O.I.L (Stichting Onderwijs Integrale Lichaamstherapie). In de volgende 30 jaar zou in dit kader een zeer kleurrijk palet aan workshops en trainingen worden aangeboden, eerst onder de naam School voor Body & Soul, vanaf 1999 als Instituut Emotioneel Lichaamswerk en vanaf 2015 als de huidige Venwoude Levensschool.

Vooral in de beginperiode van de gemeenschap vond er veel experimenteel onderzoek en oefening plaats op gebieden als persoonlijke groei, relaties, intimiteit en seksualiteit, opvoeding en spirituele ontwikkeling. De ervaring en expertise die binnen de gemeenschap werden opgedaan, dienden steeds als inspiratie voor de trainingen die in de groepsruimtes aan deelnemers uit het hele land werden gegeven, onder het motto ‘practice what you preach’

Gezamenlijk leiderschap
Na de dood van Ted Wilson, eind 2007, is besloten om Venwoude voort te zetten op basis van gezamenlijk leiderschap. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een grondige herziening van de opbouw, aansturing en werkwijze van Venwoude. In dit proces kon ook het verleden van Venwoude zorgvuldig tegen het licht gehouden worden, zodat vroeger gemaakte fouten verwerkt en overstegen konden worden zonder daarbij het kind met het badwater weg te gooien.

Naar boven

Landgoed

Landgoed Venwoude, 16 hectare groot, ligt in een bosrijk stiltegebied waar de luidruchtige mens is teruggetreden. De diepe rust die uitgaat van de omringende natuur met haar stille ven en monumentale loof- en naaldbomen is voelbaar op het hele terrein. Dit maakt Venwoude bij uitstek geschikt voor processen van persoonlijke groei en spirituele bewustwording.

Centraal op het landgoed staan de witte Villa (met keuken en eetzaal) en de glazen Piramide (met ontvangstruimte en bar, boven een meditatieruimte en beneden een danskelder). Verspreid over het terrein vind je diverse groepsruimtes en overnachtingsaccommodatie. Aan de rand van de Zonnewei ligt een kleine sauna. Een stiltetuin en een loopspiraal nodigen uit tot verdere verdieping in contact met de natuur.

De aandacht voor harmonie en detail straalt je vanuit elk hoekje tegemoet.

Bloemen en planten
De vele borders, gazons, zitjes en bijzondere plekken verzorgen we met veel liefde en aandacht zodat ze het hele jaar rond een lust zijn voor het oog.

Voor de keuken kweken we zelf allerlei soorten verse kruiden. Ook de prachtige boeketten in de Villa en de Piramide komen voor een groot deel uit eigen tuin, net als de vele bloemen in potten en borders rond de Villa.

Het ven en het bos
Het hart van het landgoed is het ven, waaraan de naam Venwoude is ontleend. Door zorgvuldig beheer heeft zich hier een unieke biotoop kunnen ontwikkelen met diverse soorten salamanders, kikkers en padden. Er komen ook ringslangen voor en kenners hebben wel twintig soorten libellen geteld.

Op het landgoed kun je wel zeven verschillende soorten roofvogels spotten. Ook kun je hier reeën en vossen tegenkomen.

Geschiedenis
Wie zich verdiept in geschiedenis van deze omgeving stuit op prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ridderhofsteden en veenafgravingen, en 19e-eeuwe maatregelen tegen verwoestijning.

 

Naar boven

 

Keuken

“Koken is een daad van liefde”, aldus de spreuk die op Venwoude in de keuken hangt. Hoe lekker en afwisselend vegetarisch eten kan zijn, wordt dagelijks bewezen door onze koks die allemaal goed geschoold zijn in de natuurvoedingskeuken.

Naast ‘Hollandse pot’ serveren we gerechten vanuit de hele wereldkeuken. We eten met de seizoenen mee en streven naar een goede en gezonde balans in smaak, verteerbaarheid en voedingswaarde.

Biologisch en overwegend vegetarisch
We eten zo veel mogelijk verse biologische producten uit de regio die worden geteeld met respect voor mens, dier, bodem en milieu. Soms komen de groenten letterlijk zo van het land – dat zie je en proef je!

Ook kiezen we bewust voor vegetarisch. Simpelweg omdat dat veelal gezonder is, diervriendelijker en minder belastend voor het milieu en klimaat op onze planeet.

Voor meer informatie of speciale wensen, mail naar info@venwoude.nl of bel naar 035-666 84 47.

We helpen je graag.

Naar boven

Vacatures

Vrijwilligerswerk in bos en tuin

Gasten uit de hele wereld komen naar Venwoude om zich als mens verder te ontwikkelen. Wat is er mooier dan hier een onderdeel van te zijn, en zo aan jouw eigen gezondheid en groei te werken! Dat kan door met ons team van vrijwilligers op het landgoed samen de handen uit de mouwen te steken. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt en er is altijd professionele hulp aanwezig. Door het jaar heen pakken wij allerlei klussen aan, van het onderhouden van paden en borders tot bladruimen, wieden en snoeien. Alles in de frisse lucht, rond de gebouwen of in het bos.

Wil jij werken:

  • in en aan de natuur?
  • op een hele mooie plek?
  • met inspirerende mensen?
  • vanuit een integrale visie?

En heb jij:

  • groene vingers?
  • een of twee rechterhanden?
  • de wil om iets nieuws te leren?
  • tijd doordeweeks/in het weekend?

Je bent van harte welkom! Download hier het Aanmeldformulier vrijwilliger bos en tuin Venwoude op basis waarvan wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen plannen. Graag tot gauw!

Hartelijke Groet,

Toon Beerens (toon@venwoude.nl)
Beheerder Bos & Tuin

Naar boven